Bild på kor

Sverigeförsöken - nu alla på ett ställe!

fältwebb.jpg

Sverigeförsöken är fältförsök som spänner över hela landet där Stiftelsen lantbruksforskning är basfinansiär. I år går vi in i en ny treårsperiod för försöken, Stiftelsens Branschråd lägger en ny beställning för skördeår 2021 – 23. Vår forskningschef Mattias Norrby svarar på frågor om Sverigeförsöken

Kan du berätta lite om vad om är nytt med Sverigeförsöken? 

Numer finns alla resultat från hela landet samlade på en webbplats, sverigeforsoken.se. Det ges också ut en bok av Hushållningssällskapen där alla resultat finns. Förut var det uppdelat på regioner, men nu har man alltså samlat alla resultat på ett ställe.  

Vad har lantbrukarna för nytta av Sverigeförsöken? 

Kort beskrivet är Sverigeförsöken verifiering av forskningsresultat på gårdsnivå och en ren testverksamhet av nya produkter och sorter. Lantbruksföretagen bör således ha stor nytta av Sverigeförsöken. Sverigeförsöken försöker täcka så många frågeställningar som möjligt inom t.ex. odlingsmaterial, växtnäring, växtskydd etc.  

Kan den enskilde lantbrukaren påverka Sverigeförsöken? 

Ja, om man som enskilt lantbruksföretag har en frågeställning som behöver svar så kan man förslå den till Stiftelsen, HS eller Fältforsk på SLU. Det är ju de frågeställningarna som är viktiga för det svenska lantbruket som ska göras försök på. 

Hur kan man ta del av resultaten? 

Resultaten redovisas kontinuerligt på Sverigeförsöken.se.

Nyheter
Ladugård Slu Adrien Kroese 1500 800 JF 188 241003

Forskningsmedel som får akademi och lantbruk att kroka arm 

Stiftelsen Lantbruksforsknings största utlysning av medel till forskning, Årliga öppna utlysningen, med 40 miljoner i potten är nu öppen för ansökningar.  

Läs mer
SLU Grisstall 1500 800 JF 139 241003

Så fungerar utlysningar

Alla insamlade medel till Stiftelsen Lantbruksforskning går till forskningsutlysningar. Under ett år öppnas ett antal utlysningar, några återkommande och andra med ett enstaka specifikt syfte.

Läs mer
Hand Forskare Ko Hage 1500 800 JF 018 240925

FRÅGA EXPERTEN: Ståtid och hygien är viktiga nycklar till friska klövar

Aktuell forskning ger svar på hur mjölkgårdar kan arbeta med kornas klövhälsa.

Läs mer